top of page

BOŞANMA DAVALARI NASIL AÇILIR?

Boşanma davaları genel itibari ile anlaşmalı ya da çekişmeli olmak üzere iki şekilde açılabilir. Her iki tür boşanma davasında da görevli mahkemeler Aile Mahkemeleri’dir. Aile mahkemelerinin olmadığı yerlerde boşanma davaları Aile Mahkemesi sıfatıyla Asliye Hukuk Mahkemeleri’nde açılabilir.

BOŞANMA SEBEPLERİ

 

  •  Şiddetli Geçimsizlik

  •  Zina

  •  Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme

  •  Akıl hastalığı

  •  Hayata kast, pek kötü ve onur kırıcı davranış

  •  Terk

 

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVALARI

Anlaşmalı boşanma davaları tarafların boşanma ve ferileri hakkında düzenledikleri protokolle birlikte tarafların belirledikleri herhangi bir yer Aile Mahkemesi’nde açılabilir. Tarafların duruşmaya katılımları ve protokolde yazan hususlar konusunda anlaştıklarına dair beyanları aldıktan sonra Hakim tarafların ortak imzalarını taşıyan protokole göre karar verilir,  burada önemli olan bir diğer husus tarafların en az 1 yıl süre ile evli olmaları gerektiği hususudur. Aksi durumda tarafların anlaşmalı boşanmaları mümkün değildir. Anlaşmalı boşanma davalarını çekişmeli boşanma davalarından ayıran bir diğer husus da çekişmeli boşanma davalarına göre çok daha kısa sürede sonuçlanmasıdır. Anlaşmalı boşanma davaları tüm yazışmalarla birlikte ortalama 1-1,5 ay gibi bir süreçte sonuçlanacaktır. 

ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVALARI

Çekişmeli boşanma davaları, taraflardan birinin yerleşim yeri aile mahkemesinde açılabileceği gibi, tarafların son 6 aydan beri ikamet ettikleri yer aile mahkemesinde de açılabilir. Çekişmeli boşanma davası açarken davayı açan kişinin boşanma sebeplerini somut bir şekilde belirtmesi gerekecektir.  Bu sebep genel olarak şiddetli geçimsizlik olabileceği gibi, zina,suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme, akıl hastalığı, hayata kast, pek kötü ve onur kırıcı davranış,  terk vb. gibi özel sebepler de olabilir. Davayı açan kişi dilekçesinde boşanma sebeplerinin yanısıra bu sebeplerin haklı sebepler olduğunu da ispatı gerekmektedir. Başka bir deyişle boşanma talep eden tarafın boşanma davası açılmasında karşı tarafın kusurlu olduğunu ispatlaması gerekecektir. Anlaşmalı boşanma davalarının aksine çekişmeli boşanma davaları tebligat, öninceleme ve tahkikat aşamalarından geçeceği için ortalama 1 yılı aşkın sürede sonuçlanır.  Taraflardan birinin mahkeme kararına itiraz etmesi durumunda kararın kesinleşmesi daha da uzun zaman alabilir. Boşanma davalarında uyuşmazlık konusu boşanma, velayet, nafaka ve tazminat olmak üzere maddi ve manevi birçok konuda sonuç doğuran davalar olup, boşanma davalarını taraflar avukat aracılığıyla yürütebileceği gibi taraflar bizzat kendileri de yürütebilir. 

Trabzon Boşanma Avukatı Arabulucu & Avukat Ayşe Öksüz Zıvalı / 0505 886 11 93

bottom of page